the house for fine folk music

The Lumber Jills

< Keer terug

The Lumber Jills

The Lumber Jills zijn vier jonge Canadese violistes. Met een viool, piano en stepdans brengen zij een stukje cultuur uit New Brunswick naar Europa en de rest van de wereld.

Aan de oostkust van Canada eren ‘Les Acadiens’ al jaren de traditie van viool en stepdans. Ook de jongste generaties houden de tradities van hun voorouders mee in stand.

Tijdens de lange koude winterse nachten hokken de buurtbewoners samen rond de stoof. Genietend van de verhalen en de muziek over houthakken, vissen en het oogsten van esdoornsiroop.

In de pionierstijd trokken ‘Lumberjacks’ in de dicht beboste wouden van Oost-Canada om hout te kappen. Gewapend met een zaag, bijgenaamd “jack”, en heel vaak ook een viool trokken zij voor weken de bossen in. Na een dag van zware arbeid bracht de viool soelaas. Op de vioolklanken werd ook gedanst. Na het kapseizoen werd gevierd met dezelfde muziek en dezelfde dansen. Dansen die wij vandaag als step- en squaredansen omschrijven.

Hier introduceren wij ‘The Lumber Jills’. Vier jonge meiden die de traditie van viool en dans voortzetten en hierin uitblinken. Ondanks hun jonge leeftijd haalden zij allen meerdere prijzen voor viool en dans binnen. Amelie, Jayleen Machaëla en Janelle uit New Brunswick Canada promoten hun cultuur in heel Canada en Europa.

Vorig jaar in september speelden zij een aantal succesvolle concerten in België en Frankrijk. Op het Schots Weekend waren zij voor menig bezoeker de verrassing van deze festivaleditie.
Komende zomer zijn zij opnieuw te zien in Europa op Hebridean Celtic Festival in Stornoway Schotland en op Zilleghem Folk Festival in Loppem.

Allen jonger dan 20 en nationale jeugdkampioenes op viool die ook stevig weg kunnen met het voetenwerk; die hun Acadische, Schotse en Ierse roots uit één van Canada’s kleinste provincies New Brunswick met trots uitdragen.

“Vier jonge nationale jeugdkampioenes op viool die ook stevig met de voeten uit de weg kunnen.”       Het Belang van Limburg, sep 2016

Line-up:
Amélie de Arcos: viool, step-dans en zang
Janelle Melanson: viool, step-dans
Jaylee Hebert: viool, step-dans
Machaela Osowski: viool, piano, step-dans

Meer info over The Lumber Jills via hun FB-pagina.

Voorwaarden en beschikbaarheid, contacteer Loecker – a passion for roots music.

Muzikale groet,

Patrick

< Keer terug