the house for fine folk music

Xarnège

< Keer terug

Xarnège

Xarnège is een fascinerend muzikaal project. Traditionele muziek gaan hand in hand met de modernste technieken van muziek maken. Een ontmoeting tussen muzikanten uit Gascogne en Baskenland, tussen traditionele muziek en modernistische avant-garde, muziek met het hart in de traditie en de ziel in de muziek.

Sharnègo of Xarnège is de naam van de bergstreek tussen Frankrijk en Spanje, tussen Gascogne en Baskenland. “Sharnègo” zijn ook de kinderen uit gemengde huwelijken tussen Gascons en Basken. Xarnège is de ontmoeting tussen traditionele muziek uit deze regio, gespeeld met de modernste muzikale technieken van vandaag.

“Sharnègo” staat voor hij die beide culturen in zich draagt, die in staat is zich uit te drukken en zich kan inleven op twee manieren. Het is niet belangrijk te weten waar deze of gene melodie vandaan komt, wie dit danspasje eerst aanwendde of wie dit instrument heeft uitgevonden…
Hetgeen telt is dat wij in staat zijn samen dingen te doen gebruik makend van zaken van diverse oorsprong.

Met die gedachte produceert Xarnège muziek. Muziek afkomstig uit beide landen, uit beide culturen. Traditionele muziek, gebruik makend van traditionele en moderne instrumenten. Draailier, snarentrom, eenhandsfluit, alboka, boha (doedelzak), caremera, txanbela, viool, bouzouki, mandoline en geluidseffecten op computer. En niet te vergeten zang!

De muziek van Xarnège is rijk aan moeilijk te classificeren archaïsche toonaarden. De muzikanten beheersen de traditionele muziek door en door, voegen er bijzonder hedendaagse elementen aan toe waardoor zij letterlijk grenzen overschrijden, met groot respect voor elk deelgebied.

Line-up :

Joan Baudoin: draailier – boha – eenhandsfluit – careméra – zang – Gasconese percussie
Lucia Longué: eenhandsfluit – careméra – besson – zang – diatonische accordeon
Simon Guillaumin: elektro-akoestische draailier – zang
Joséan Martin: gitaar – bouzouki – mandoline
Juan Ezeiza: viool – alboka

Meer info over Xarnège vindt u op www.xarnege.com.

Voorwaarden en reservaties, contacteer Loecker – a passion for roots music.

Muzikale groet,

Patrick

< Keer terug